Stichting DutchGalgoLobby

In Spanje, een Europees land, worden jaarlijks 50.000 Galgo’s gemarteld en gedood.

Naar eeuwenoude tradities worden de Galgo’s gestraft voor slechte prestaties tijdens de jacht. Volgens het bijgeloof zal het functioneren van de volgende hond afhankelijk zijn van de wreedheid van de toegediende straf. Hoe meer de hond lijdt, hoe beter de opvolger zal zijn.

En hoe slechter de hond gepresteerd heeft, hoe zwaarder de straf.

Vaak moeten de andere honden toekijken hoe hun roedelgenoot wordt gemarteld. De jager hoopt dat ze hierdoor beter gaan jagen.

In vroeger tijden was het jagen met windhonden voorbehouden aan de adel.

Op het platteland heerste grote armoede en de boeren konden zich geen wapens veroorloven voor de jacht. Omdat ze zelf geen windhonden mochten bezitten kruisten ze deze illegaal met andere snelle rassen. Om toch te kunnen jagen werden honden die niet voldeden, oud of ziek waren door ophanging gedood. Door gebrek aan geweren was dit de enige manier om van een hond af te komen.

Zieke menselijke geesten hebben van deze, uit armoede geboren, noodzaak een wrede cultuur ontwikkeld. Bij de toetreding tot de Europese Unie heeft Spanje bedongen dat de cultuur van het land behouden mocht blijven. Tot cultuur rekent men helaas ook het stierenvechten en de hondenmartelingen.

De honden worden opgehangen waarbij de duur van het lijden wordt verlengd door de achterpoten de grond te laten raken. Een andere methode is om een stok tussen de kaken te klemmen zodat de hond verhongert.

De Madrileense rockband AK97 heeft een (hard)rock-nummer over de afschuwelijke Galgo traditie in Spanje gecomponeerd. Click hier voor meer informatie, de songtekst en het rock-nummer..

Met betonscharen worden poten afgeknipt, de honden worden overgoten met accuzuur en in brand gestoken. Ze worden levend begraven of gewoon vastgebonden en vergeten zodat ze een langzame dood sterven. Ze worden verdronken en doodgeslagen. Staarten worden uitgetrokken, oren afgeknipt. Kinderen voetballen met de pups want ze weten niet beter.

Als hij geluk heeft wordt de hond met een schot hagel van het erf gejaagd, nadat de jager een stuk uit het oor heeft geknipt om de hond als afgekeurd te merken.

De uiterst zachtmoedige Galgo wordt tegenwoordig ook gebruikt om vechthonden te trainen op het aanvallen en doodbijten van soortgenoten. Ze worden zelfs als levend aas bij de haaienjacht gebruikt.

Om de honden op snelheid te trainen worden ze meegesleurd naast auto’s en motoren.

Op dit moment proberen jagers toestemming van de overheid te krijgen om honden in renkooien naast de auto of motor te laten lopen. De hond die het niet kan bijhouden heeft pech.

De Spaanse overheid grijpt nauwelijks in.

<lees verder>