Stichting DutchGalgoLobby

De Galgo Espaňol

De Galgo Español is een eeuwenoud windhondenras dat door Gallische stammen, die ooit het Iberisch schiereiland bevolkten, werd gefokt. De Galgo werd gebruikt als jager op klein wild en als bewaker.

De Galgo lijkt op een Greyhound maar heeft een smaller hoofd en een minder gewelfde rug.

De staart is zeer lang, laag aangezet en eindigt in een naar de zijkant staande haak, wat kenmerkend is voor het ras.

De schofthoogte is voor reuen 65 – 70 cm. voor teven 60 – 68 cm. Er zijn twee typen Galgo’s, de gladhaar en de ruwhaar, waarbij de ruwhaar een vachtlengte van 10 cm. kan hebben. De beharing van het gladharige type is dicht, goed aanliggend en glanzend. De Galgo Español komt voor in de kleuren: zandkleurig, rood, geel, bruin met zwart masker, wit en zwart. Vaak zijn ze gestroomd. In principe zijn alle kleuren toegestaan.

De Galgo Español is temperamentvol, zeer snel en wendbaar en heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk, geduldig met kinderen en trouw. Het is een zeer oorspronkelijk ras met een sterk jachtinstinct. Het zijn zichtjagers.

Een Galgo geeft er de voorkeur aan om kort en explosief te rennen. Urenlange wandelingen zijn niet nodig, hoewel de hond graag mee zal gaan.

De Galgo Español luistert over het algemeen zeer goed en is makkelijk op te voeden. Hij is erg gevoelig voor een harde aanpak. De opvoeding moet gebaseerd zijn op belonen en mag nooit met druk of straf gepaard gaan. Thuis is de hond rustig, niet opdringerig en blaft maar zelden. Hij bewaart zijn energie voor buiten. Dit heeft als voordeel dat een Galgo ook in de stad of op een flat kan leven als hij regelmatig op een veilig terrein kan rennen.

De Galgo is erg aanhankelijk naar zijn baas en familie maar naar vreemden vaak terughoudend zonder agressief te zijn. Ze kunnen goed overweg met andere honden en zullen een confrontatie liever uit de weg gaan.

Een Galgo is een ideale partner voor actieve mensen. Ze gaan graag mee fietsen, joggen of wandelen.