6.000 greyhounds bestemd voor windhondenrennen werden in 2017 in Ierland afgemaakt doordat ze niet snel genoeg zouden zijn om deel te nemen aan de races. In 2018 werden in het Verenigd Koninkrijk 1.000 dieren gedood door onder meer ongelukken op de renbaan. Deze schokkende cijfers laten zien dat niet alleen in Spanje veel windhonden sterven omdat ze voor hun snelheid ter vermaak van mensen worden gefokt en ingezet.

Windhondenrennen | Foto: Pixabay

Ierland

De nationale televisiezender Ierland RTÉ zond deze week een documentaire uit over de wrede windhondenrennen in het land. De Irish Greyhound Board, een semi-staatsorgaan voor de bevordering van de hondenrennensector, gaf een adviesbureau de opdracht om een rapport te maken over de sector.

Volgens het rapport worden er in Ierland jaarlijks 16.000 greyhounds geboren. Hiervan werden er in 2017 5.987 gedood door een slechte kwalificatie of een achteruitgang in hun prestaties. De auteurs van het rapport gaven de hondenrennensector adviezen om de situatie te verbeteren, maar in de documentaire wordt echter duidelijk dat de sector hier niets mee gedaan heeft.

De voorzitter van de Irish Greyhound Board, Gerard Dollard:

“Ik accepteer dat er een probleem is in relatie tot honden waarvan niet zeker is wat ermee is gebeurd. Ik denk dat de cijfers die naar buiten worden gebracht eigenlijk veel hoger liggen dan de werkelijke aantallen vanwege de export naar het Verenigd Koninkrijk en elders.”

Journalisten van RTÉ spraken diverse Ierse paardenvilders voor het maken van de documentaire. Een aantal gaf aan de bereidwilligheid te hebben om honden die niet op het gewenste niveau presteren dood te schieten voor € 10,-. Naar aanleiding van de uitzending gaf minister Andrew Doyle aan dat de licentievoorwaarden voor de paardenvilders onder de loep genomen zullen worden.

Dr. Andrew Kelly van de Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ISPCA):

“We denken dat er een groot gat is waarin duizenden puppy’s die geboren worden en nooit zijn geregistreerd simpelweg verdwijnen.”

Hazenjacht Ierland

Niet alleen in Spanje is de hazenjacht toegestaan. Ook in Ierland is het legaal, mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet, waardoor de jacht wel in een iets andere vorm plaatsvindt dat in Spanje. De documentaire toont zorgwekkende ontwikkelingen rondom de illegale hazenjacht in Ierland. Zo vinden er volgens de documentairemakers in diverse plaatsen in Ierland ongereguleerde en illegale hazenjachtevenementen plaats. Ook zouden de greyhounds illegale drugs toegediend krijgen om hun prestaties te verhogen. Dierenarts Finbarr Heslin over het gebruik van EPO, een hormoon dat wordt gebruikt als doping:

“We zien honden binnenkomen die zoveel EPO toegediend hebben gekregen dat hun bloed er net uitziet als stroop.”

Renwedstrijden worden in Ierland ondersteund met €16.8 miljoen aan subsidies.

Bekijk hier de documentaire van RTÉ.

Windhond | Foto: Pixabay

Verenigd Koninkrijk

Volgens cijfers van de Greyhound Board of Great Britain (GBGB) stierven in 2018 bijna 1.000 windhonden die werden gebruikt voor renwedstrijden. De ovaalvormige renbanen zijn gevaarlijk voor de honden en vormen de belangrijkste veroorzaker van veel verwondingen. Honderden honden werden in 2018 ingeslapen in verband met de hoge kosten voor hun medische behandeling. Daarnaast werden bijna 250 windhonden om humane redenen geëuthanaseerd op de renbaan. Andere honden stierven een plotselinge dood.

Verder waren 190 honden niet geschikt als huishond. Voor veel windhonden kan na hun sportieve carrière maar moeilijk een adoptiegezin gevonden worden. 60% ging naar non-profit instellingen die windhonden opvangen.

Trudy Baker is coördinator van Greyt Exploitations, een organisatie die opkomt voor de belangen van windhonden uit de sportindustrie. Volgens haar verblijven veel honden ook na hun pensioen nog in een commerciële omgeving:

“Honden die bij de GBGB staan geregistreerd als ‘gepensioneerd’,…worden gebruikt voor de fok, geforceerd om op regelmatige basis bloed te doneren of wachten tot ze kunnen worden herplaatst.”

Volgens Baker worden veel honden verkocht of weggegeven aan fokprogramma’s, of in het buitenland opnieuw worden gebruikt voor renwedstrijden. Sommige windhonden worden zelfs gebruikt voor onderzoek en om te ontleden. Baker:

“Geen enkele vorm van toezeggingen op het gebied van welzijn kan daarbij een oplossing bieden voor het lijden en het sterven van honden die racen op gevaarlijke renbanen.”

Het is schokkend om te zien dat niet alleen in Spanje maar ook op andere plaatsen zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk hazewindhonden misbruikt en gedood worden als gevolg van een activiteit ter vermaak van de mens. DutchGalgoLobby blijft zich inzetten om een einde te maken aan het leed van galgo’s voor de jacht en renwedstrijden in Spanje, en houdt de ontwikkelingen in andere landen nauw in de gaten.

Steun de Spaanse galgo door donateur te worden of een eenmalige donatie te doen.

Bronnen: AnimalsToday.nl, RTÉ, The Journal