Op zondag 2 februari 2020 organiseert het Galgo Platform een manifestatie in Amsterdam tegen de mishandelingen tegen galgo’s en podenco’s in Spanje. Een dag eerder, op zaterdag 1 februari, is het World Galgo Day. Deze dag markeert het einde van het jachtseizoen in Spanje en daarmee het begin van het massaal dumpen en doden van galgo’s en podenco’s in Spanje.

Protest tegen misstanden galgo’s en podenco’s in Málaga, World Galgo Dag 2018 | Foto: Kristien van de Moortel

De actie vindt echter op 2 februari plaats omdat op deze dag in meer dan 35 Spaanse steden tegen het galgo- en podencoleed wordt geprotesteerd. Ook andere landen zullen zich voegen aan dit protest.

Galgo- en podencoleed

Jaarlijks worden er meer dan 50.000 hazewindhonden en podenco’s in Spanje gedumpt en/of gedood in februari, aan het einde van het jachtseizoen. De Spaanse galgo en podenco behoren tot één van de meest mishandelde hondenrassen in Europa. Deze jachthonden spelen al eeuwenlang een cruciale rol in veel plattenlandsgemeenschappen in Spanje, waar bijna iedereen jager was, en nog steeds is. Ondertussen groeit in de steden het verzet tegen deze massale mishandeling van honden. Deze misstanden spelen zich af in Europa, maar niemand is nog bereid dit probleem aan te pakken. Het Galgo Platform pleit voor actie vanuit de Spaanse autoriteiten, en ook vanuit de Europese Unie.

protest Malaga

galgo

De Spaanse galgo en podenco

De hazewindhonden en podenco’s worden onderhevig aan zware trainingen en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Als het jachtseizoen voorbij is en ze niet langer ‘dienen’, worden ze afgedankt als een wegwerpartikel. Soms worden ze gedood, voorafgegaan door een lange lijdensweg door ze op te hangen of in een put te gooien. Opvangcentra proberen zoveel mogelijk dieren te redden, maar ze krijgen geen enkele hulp van de overheid. Het lot van de Spaanse galgo en podenco ligt volledig in handen van burgers die zelf in actie komen. De bewustwording in het land groeit sterk dankzij aandacht voor dit probleem in de Spaanse media en de social media.

Podenco | Foto: Pixabay

Manifestatie

Het protest start om 12:00 uur op het stationsplein, tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Via het Damrak lopen we naar de Dam, waar vanaf 13:00 uur de Nederlandse organisaties die zich inzetten tegen het galgo- en podencoleed en Bekende Nederlanders het publiek zullen toespreken. Neem vooral je eigen spandoeken en protestborden mee! Galgo’s, podenco’s en andere honden zijn welkom om mee te lopen.

⚠️ VOORWAARDEN INDIEN U HONDEN MEENEEMT NAAR HET PROTEST! ⚠️

Uw honden zijn uw eigen verantwoordelijkheid.

Label uw hond met zijn naam en uw telefoonnummer. Neem aub géén angstige honden mee of honden die sinds kort pas zijn aangekomen vanuit Spanje. Ons advies is dat iedere hond dubbel gezekerd dient te zijn, waarbij een veiligheidstuig én halsband met twee lijnen. Één lijn dient aan uw lichaam vast te zitten. Het zou immers een ramp zijn als er in het drukke Amsterdam een geredde hond zoek raakt…

Protesten tegen de jacht met galgo’s in Málaga, Spanje, 2018 | Foto: Kristien van de Moortel

Galgo Platform

Galgo Platform is een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse organisaties die zich inzetten om een einde te maken aan het leed van de Spaanse galgo. De manifestatie wordt georganiseerd door GreyhoundFriends, Greyhounds in Nood Nederland, Galgo Project en DutchGalgoLobby. Podencoworld is ook mede-organisator van het protest. Verder wordt het protest georganiseerd in samenwerking met het Spaanse Platform No a la Caza.

Protesteer je met ons op de Dam? We zouden het zeer waarderen als je ons laat weten of je komt. Laat het ook weten als je je hond(en) meeneemt. Mail het naar estefania@dutchgalgolobby.org