De coronacrisis heeft onze wereld ingrijpend veranderd. En dat heeft niet alleen gevolgen voor ons, maar ook voor de galgo’s en andere jachthonden in Spanje. Onze beleidsmedewerker Ingeborg Sinke was in maart nog in Spanje, tijdens de eerste week dat de noodtoestand in het land gold. Ze was toen bij stichting Galgos del Sol in Murcia, een organisatie die zich richt op het redden, opvangen en huisvesten van galgo’s. Ingeborg vertelt ons over de uitdagingen die Galgos del Sol momenteel het hoofd moet zien te bieden.

Gebrek aan vrijwilligers

Bijna alle shelters zijn voor de verzorging van de honden afhankelijk van vrijwilligers. Een groot deel betreft vrijwilligers uit het buitenland. Door de noodtoestand in Spanje is het onmogelijk voor mensen buiten Spanje om de shelters te komen helpen. Hierdoor ontstaat een tekort aan hulp ter plekke. Het gaat niet alleen om praktische hulp in de shelters maar ook om financiële ondersteuning. De vrijwilligers betalen vaak een bedrag om vrijwilligerswerk te doen. Hiervoor krijgen ze huisvesting, een lunch en wordt een ongevallenverzekering betaald. De meeste shelters houden hier wel een klein bedrag aan over. Door de coronacrisis lopen ze nu niet alleen extra hulp mis maar dus ook wat inkomsten.

Door de noodtoestand mogen mensen beperkt de straat op, zoals het doen van boodschappen. De handhaving op het naleven van de regels is zeer streng. Galgos del Sol heeft twee lokale schoonmakers in dienst die gelukkig toestemming hebben gekregen om naar de shelter te reizen en hun werk te doen. Er is ook een vaste groep vrijwilligers die met de honden komt wandelen. Helaas wordt dit niet als werk gezien en mogen deze hondenwandelaars niet komen. Hierdoor krijgen de honden veel minder beweging dan ze gewend zijn.

Overschot honden

Ook de gedragsdeskundige mag haar werk niet uitvoeren zodat dieren die deze hulp nodig hebben niet vooruit gaan en de kans op adoptie in de toekomst kleiner is. De gereserveerde honden mogen niet naar het buitenland naar hun adoptiefamilies dus de shelter raakt overvol; er komen wel meer honden bij maar er gaan geen honden weg. Gelukkig worden dieren in nood nog altijd gered: rescuers mogen wel de straat op zolang ze zich aan de reisvoorschriften houden.

Door het overschot aan honden moet nu een deel geplaatst worden in betaalde dierenopvangcentra. Dit zijn weer extra kosten voor de shelters. Verder hebben de meeste shelters ook winkeltjes voor tweedehandsverkoop om inkomsten te genereren maar die zijn gesloten. Hierdoor lopen ze inkomsten mis. Tevens is er in de winkels en vaak ook bij de poort van de shelters een inzamelpunt waar je hondenvoer kan doneren. Er komen hier geen voerdonaties meer binnen. De shelters moeten dus zelf voer kopen. Ingeborg:

“Er zijn tevens grote zorgen over de beschikbaarheid van hondenbrokken. Hoe lang kan de groothandel dit blijven leveren? Komt er een moment dat er niets meer geleverd kan worden en de honden honger hebben…?”

Gezondheid medewerkers

Ook binnen de muren van de shelter zijn medewerkers bang om ziek te worden. Als ze ziek zijn, wie blijft er dan nog over om de dieren te verzorgen? En dan de toekomst. Als dit ook nog lang duurt en er gaan veel bedrijven failliet en mensen raken hun werk kwijt, zal dit ook zeker te merken zijn aan de financiële donaties aan de shelters. Een zorgwekkende situatie.

Help Galgos del Sol

Wil je Galgos del Sol helpen tijdens de coronacrisis? Doneer aan Galgos del Sol! Hieronder vind je verschillende mogelijkheden: